اصول طراحی محوطه
طراحی محوطه توسعه فضای بیرونی و لذت بخش است که طراح می تواند از المان های طبیعی (درختان، بوته ها، گیاهان و…) و هم چنین المان های انسان ساخت (پله، آلاچیق،استخر و…) استفاده کند.
در این مقاله به ده اصل مهم در محوطه سازی اشاره می کنیم.
وحدت
ایجاد وحدت در طراحی محوطه هدف غایی این اصول است. در هر تصمیم باید این سوال را از خودمان بپرسیم که آیا این اقدام یا طراحی، حسی از وحدت را در بین المان ها ایجاد می کند؟
حالا سوالی که ممکن است ایجاد شود این است که در محوطه سازی چگونه می توان حس وحدت ایجاد کرد؟ ایجاد وحدت در محوطه از طریق هماهنگی طرح ها، متریال و المان ها و اجزای طبیعی و مصنوعی صورت می گیرد و باعث می شود که یک محوطه به صورت فضایی واحد و یکدست درک شود.
فرم
فرم ها و اشکال می توانند به وسیله خطوط، جهت ها و چیدمان ها تعریف شوند. هر فرمی مناسب نوع خاصی از فضا می باشد. به عنوان مثال: خطوط منحنی یا کاشت گیاهان می تواند حالتی فانتزی و ملایم تر به محوطه ببخشد در صورتی که خطوط شکسته و مستقیم، حالت کلاسیک و خشکی را به وجود می آورد.
بافت
مهم است که بافت هر گیاه یا متریال به کار رفته در المان های مختلف بررسی شود تا در راستای انسجام توده های بزرگتری باشد. بنابه نوع مصالح و نوع برگ های گیاهان، عموما این بافت می تواند سخت، متوسط یا نرم باشد. باید به یاد داشت که ظاهر این بافت، بسته به فاصله از آن، متفاوت به نظر می رسد و همچنین وجود نور و سایه ها روی آن ها تاثیرگذار است.
رنگ
برای داشتن یک محوطه سازی بی نقص، باید رنگ غالبی در نظر گرفته شود. یک جو آرام و خنک نیازمند رنگ سبز و رنگ های روشنی از گل ها می باشد، در مقابل یک فضای الهام بخش و مهیج، نیاز به رنگ های صورتی، قرمز، زرد دارد.
مقیاس
در هنگام طراحی محوطه باید در نظر داشت که آن محوطه قرار است پیرامون چه ساختمانی شکل گیرد. مهم است که درختان و المان های طبیعی و مصنوعی دیگر، در تناسب با ساختمان موجود باشند. اجزای با اندازه مناسب و نسبتا کوچک در فضاهای محدود، حسی از آرامش را به ارمغان می آورند. از طرف دیگر اگر از گیاهان و المان های بزرگ در فضای کوچک استفاده شود، حس تنگی و فشردگی القا خواهد شد.
تعادل
دو نوع تعادل وجود دارد: رسمی و غیررسمی تعادل رسمی از طریق تکرار المان های مشابه ایجاد شود که حسی از پایداری و ثبات را القا می کند. تلاش کمی برای چنین تعادلی لازم است. تعادل غیر رسمی در بین المان های متفاوت ایجاد می شود حس کنجکاوی را به وجود می آورد و بسیار چشمگیرتر و جذاب تر است.
تاکید
تمام اجزا و المان ها در یک محوطه سازی نباید از اهمیت یکسانی برخوردار می باشند. باید به یک المان جذاب، تاکید بیشتری شود و ویژگی های المان های پیرامونی به آن غالب نباشند.
سادگی
به دلیل وجود تنوع زیاد المان های طبیعی و مصنوعی در محوطه باید با ساده سازی طرح ها و فرم ها، از پیچیدگی و اغتشاش فضایی اجتناب شود.
تنوع
تنوع زیاد در یک منطقه محدود می تواند افراطی و ناخوشایند باشد. ولی ایجاد تنوع متناسب با نوع المان ها، ابعاد فضا و ویژگی های غالب سایت می تواند دارای اثر مطلوبی در محوطه باشد. باید همواره اصل تاکید و سادگی را در ذهن داشت و همزمان حس خلاقیت و آزادی در طراحی محوطه وجود داشته باشد. تا یک طراحی محوطه متناسب با طراحی ویلا به وجود آید.
توالی
خطوط، ردیف ها و ستون هایی از المان ها، درخت ها و اجزای طبیعی دیگر، برای اتصال و تعریف یک فضا به کار می روند. می توان از خطوط مستقیم و قوی و یا موجی و منحنی برای تعریف سلسله مراتب فضایی استفاده کرد.